Zamiast chleba – bez GLUTENU

 

Czy można zrobić KANAPKI bez CHLEBA? Czy da się zastąpić chleb? Czy to w ogóle możliwe?

Oczywiście!

Oto prosty sposób na BEZGLUTENOWE śniadanie. Albo przekąskę, albo kolację.

Potrzebne są BATATY, czyli tak zwane słodkie ziemniaki, a do tego ulubione dodatki. U nas królował puszysty serek Almette – najlepszy był z chrzanem.

Bataty obieramy, kroimy w plastry i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopnii.

Pieczemy kilka minut z jednej strony, przewracamy i pieczemy jeszcze chwilkę z drugiej strony.

Bataty są upieczone, gdy możemy je nakłuć widelcem.

Wyjmujemy z piekarnika – uwaga gorące.

Na talerzyk i na stół. Z chrzanowym Almette – po prostu niebo w gębie.

Bardzo, bardzo polecam. Palce lizać.

comments