spaghetti

Spaghetti z cukinii – alternatywa dla makaronu

spaghetti

No bo kto nie lubi spaghetti?

O rany, to już tak późno?? Czas się kurczy, a Ty nie masz pomysłu na SZYBKI obiad?

Fakt, można zrobić spaghetti.

O tak! Każdy uwielbia długie nitki z pysznym sosem.

Super sprawa, Szybko i bezproblemowo.

ALE, ale… makaron już nie jest taki WOW. Szczególnie, gdy czas bikini już za moment.

Jest alternatywa. Spaghetti z CUKINII.

A teraz już bez przeciągania. Szybko, krótko i na temat.

Potrzebujesz temperówkę do cukinii.

Łatwa w użyciu i tania.

Na allegro można kupić za kilka złotych.

Do tego oczywiście niezbędna jest CUKINIA 🙂

Rach-ciach i ponitkowane.

Ja zazwyczaj na obiad dla 2 osób nitkuję 3-4 cukinie.

Nitki odstawiam na bok i zabieram się za sos.

Owszem można otworzyć torebkę, albo słoik – i już.

Ale ja lubię sosy domowe. Tez ze sklepu do mnie nie przemawiają.

Jeśli znajdziesz kilka minut – to przygotujesz prosty sos pomidorowy, świetny zarówno do ponitkowanej cukinii jak i tradycyjnego makaronu.

Sos:

Cebulka – posiekać na drobo i na patelnię (na odrobinę rogrzanego oleju kokosowego/masła klarowanego/kto co lubi) – zeszklić

Pomidory z puszki, lub swieże (jak świeże, to do wrzątku na 1-2 min, zdjąć skórkę, pociachać) i na patelnię do zeszklonej cebulki. Można do cebulki dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku 10-15 sekund przed wrzuceniem pomidorków – tak, żeby się nie przypalił 🙂

Ja dodałam jeszcze dymkę i kilka zgniecionych orzechów (chciałam wyrzucić torebkę po orzechach)

Chwilę trzymamy na patelni, mieszam. I gotowe.

W tym samym czasie cukiniowe nitki wrzucamy do gotowania na parze.

Wystarczą 3-4 minuty.

Cukiniowe spaghetti na talerzyk, na to sosik, na to troszkę sera żółtego (może być parmezan). U mnie na samą górę poszła jeszcze reszta dymki 🙂

Czas gotowania ok 10 minut. Przygotowanie (obranie, pokrojenie, itd) tez ok 10-15 minut. 

Prawda, że proste? Do tego smaczne, szybkie i dietetyczne 🙂

 

comments