czy żółty ser można mrozić

Czy żółty ser można mrozić? 4 zasady, o których musisz wiedzieć.

czy żółty ser można mrozić

Zbliżają się Święta Wielkanocne, może się tak zdarzyć, że w zakupowym szale Cię poniesie, i kupisz więcej żółtego sera, niż planowałaś. Jeśli tak się stanie – zadaj sobie jedno pytanie: czy żółty ser można mrozić? Odpowiedź jest oczywista – ależ OCZYWIŚCIE 😉 Żółty ser świetnie nadaje się do mrożenia 🙂

Trzeba jedynie przestrzegać kilku zasad, by nasz mrożony ser był przepyszny po rozmrożeniu 🙂

Gotowa? Zaczynamy 🙂

  1. Ser mrozimy w całym kawałku – wtedy się nie pokruszy 🙂 Po wyjęciu z zamrażarki będzie prawie jak nowy 🙂
  2. Jeśli mamy ser pokrojony w plasterki – musimy się liczyć z tym, że po rozmrożeniu będzie się kruszył – co nie jest problemem przy np. parmezanie 😉
  3. Dojrzały, miękki żółty ser mrozimy na max 7 miesięcy.
  4. Jesli wyjmiemy ser z zamrażarki i stwierdzimy, że stracił na wyglądzie a do tego jest suchy – moczymy go przez godzinę w mleku – to przywróci mu jędrność.

Wnioski?

Świąteczne promocje serowe – teraz możesz na nie polować 🙂 Może znajdziesz fajny kawałek sera w dobrej cenie (trzymam kciuki). Gdy już upolujesz KAWAŁEK sera, pamiętaj – on idealnie nadaje się do zamrożenia. Jedna zasada: to ma być kawałek!

Weź to sobie do serca i zapamiętaj raz na zawsze: sery lepiej kupować w kawałku niż w plastrach. Dłużej wtedy pozostają świeże, możesz je pociachać na plasterki do kanapek, albo w kostkę do sałatki, możesz też zetrzeć na tarce. No i najważniejsze, jeśli masz nadmiar sera: kawałek możesz bez obaw zamrozić. Ale nie przejmuj się, jeśli masz ser w plasterkach – też go możesz zamrozić. To co, że po rozmrożeniu się najpewniej pokruszy 🙂 Taki idealnie nadaje się do posypania spaghetti albo na domową pizzę 🙂

Smacznego i POWODZENIA w polowaniu na SER 😉

 

comments